Фасад зі сланцю - прямокутна горизонтальна кладка

Фасад зі сланцю - прямокутна горизонтальна кладка

22жовтня


Фасад з прямокутного сланцю - горизонтальна кладка (по висоті та по горизонту)

Найяскравішим аспектом фасаду з натурального каменю є його благородний і індивідуальний вигляд. Для покриття фасаду натуральним сланцем є безліч варіантів укладання, один з них - горизонтальна кладка з перетином сланцевих плиток по висоті та по горизонту.


 

На додаток до візуального аспекту фасад з натурального сланцю забезпечує приємний клімат в приміщенні, має тривалий термін служби (більше 100 років), а також він повністю екологічний.

Які переваги фасаду з натурального каменю?

Навряд чи будь-який інший матеріал зможе запропонувати таку велику свободу творчості на фасаді, як облицювання з натурального сланцю. Зокрема, для облицювання сланцевого фасаду були розроблені сучасні типи покриттів, які відповідають вимогам сучасної архітектури. На додаток до оптичних аспектів, ще включає в себе зниження вимог до матеріалів та раціональні методи укладання сланцю, один з них ми зараз розглянемо.

 


Горизонтальна кладка з перетином сланцевих плиток по висоті і по горизонту.

Що ж собою являє цей метод укладання сланцю на фасаді?
Горизонтальне покриття характеризується діагональним зміщенням стикових з'єднань, завдяки неускладненій техніці укладання - цей вид, є одним з найбільш сприятливих типів сланцевого покриття, тому воно так популярно серед приватних будівельників, а також проектувальників великих будівельних об'єктів.

 


У більшості випадків горизонтальна кладка виконується із застосуванням прямокутної сланцевої плитки, яка розташована горизонтально, а сполучні шви перекриваються методом зсуву плитки вліво або вправо, в залежності від сторони будівлі і ефекту, якого хочете досягти.

 

Плитки з натурального сланцю, по крайній мірі, на перший погляд, не є одними з найдешевших матеріалів для облицювання фасаду будівлі. Однак якщо довгий термін служби до 100 років включений в розрахунок, ціна покупки не здасться такою вже і великою. У довгостроковій перспективі фасад з натурального каменю, як правило, краще, ніж будь-який інший фасадний матеріал, який необхідно ремонтувати або навіть замінити через короткий час.
Прямокутна горизонтальна укладка пропонує безліч можливостей для унікального фасадного дизайну: від горизонтально витягнутого до класичного прямокутного, чисто квадратного або високо форматного стилю.


 

Таким чином, за допомогою спеціального інструменту для обробки сланцю, ми можемо надати фасаду будівлі лінійність, можна сказати геометричне обличчя.

 


Строго геометричне зображення на фасаді будівлі слідує лініям сучасної архітектури. Шовковистий блиск сланцю створює захоплюючі контрасти.

 


У чому ж відмінність цих двох, на перший вигляд, схожих методів укладання сланцю на фасад?
Насправді ці два види укладання відрізняються тільки візуальним аспектом сприйняття цілісної картини фасаду. З точки зору монтажу та розрахунку необхідної кількості сланцю на м2 - вони повністю однакові, єдина відмінність це необхідність зрізати кути у сланцевої плитки для створення лінійності на фасаді.

 


Давайте порівняємо ці два методи укладання.

Перший - прямокутний зі зміщенням

 


Витрата сланцю для облицювання стін при прямокутному покритті, з перекриттям по висоті і по ширині 50 мм (кріпиться цвяхами або саморізами).

 

Візьмемо для прикладу сланцеву плитку розміром 40 -25 см.
Перекриття по висоті 5 см.
Перекриття по стороні 5 см.
(40 - 5) х (25 - 5) = 700 (чиста площа однієї плитки)
10000: 700 = 14,29 шт. на м2
За допомогою простого розрахунку ми отримали кількість плитки на м2 необхідне для монтажу фасаду зі сланцю, але додатково потрібно закласти в проект 5-6% на підрізування і з'єднання.

 

Другий - прямокутний зі скошеним кутом (прямолінійний фасад)

Як і в першому варіанті для прорахунку сланцю ми застосовуємо тугіше розрахункову формулу. Для досягнення прямих вертикальних ліній необхідно обрізати два кута, якщо укладання відбувається справа наліво, то необхідно обрізати правий нижній кут і верхній лівий, якщо ж укладаємо зліва направо, то обрізається все навпаки.

 


В даному випадку для досягнення дизайнерського рішення є можливість використання плиток різних форматів по довжині, але ніяк не по висоті.

 



Фасад з натурального сланцю набагато перевершує більшість альтернативних фасадних матеріалів з точки зору довговічності. Сланцевий фасад встане на захист будинку як мінімум на 100 років, а то і більше. В Європі сланцеве облицювання можна побачити на історичних будівлях, які були побудовані в середні століття. І навіть на цих фасадах з натурального каменю проблема полягає не в швидкоплинності сланцю, а скоріше в іржавих цвяхах і гачках, якими давно скріплені сланцеві пластини. Сланцеві та інші фасади з натурального каменю надзвичайно стійкі до холоду та тепла.