Фасад зі сланцю - динамічна кладка

Фасад зі сланцю - динамічна кладка

03жовтня





В епоху, що характеризується метушливим темпом і високими технологіями, постійні цінності і традиції мають особливе значення. Архітектура як вираз нашого ставлення до життя і як до культурного стандарту, безумовно, є однією з цих конкретних цінностей. Це пов'язує традиції з майбутнім, естетику з функціональністю. І тут природні матеріали набувають все більшого значення - сланець один з них.
Різні типи покриттів і чудова якість сланцю, гармонують з усіма архітектурними стилями, починаючи від класичних конструкцій і закінчуючи сучасною архітектурою, завдяки конструктивним рішенням використання сланцю на дахах і фасадах.
В результаті передових методів обробки каменю, дорогоцінний будівельний матеріал сланець став найкращим співвідношенням ціни і якості протягом останніх кількох років. Порівнюючи витрати на придбання сланцю і його термін служби більше 100 років, він надзвичайно економічний. Розробка ефективних методів укладання, таких як динамічна кладка, означає, що в наші дні будь-яка людина може дозволити собі використання сланцю в будівництві. Крім того, дах або фасад, зроблений з цього традиційного європейського матеріалу, є чимось особливим, тому що, як і у випадку з усіма натуральними продуктами, кожна сланцева плитка - унікальна.
Що ж собою являє динамічна форма укладання сланцю на фасаді будівлі?

 


Привабливий зовнішній вигляд динамічної форми укладання сланцю, досягається за рахунок нерегулярної послідовності різних по висоті рядів плитки. Крім того, виключається повторення вертикальних з'єднань (швів) у вигляді сітки, що надає поверхні будови динамічності.
 


Ця форма укладання натурального сланцю створює дуже живе зображення фасаду з індивідуальною, потужною і повної природної краси поверхні.

 


Різноманітність і унікальність кожного каменю дозволяє ефективно, в залежності від положення сонця і світла, змінювати сприйняття фасаду і в той же час розуміти його унікальність.

 


Динамічне укладання натурального сланцю виконується з прямокутних плиток різних по висоті і однакових по довжині, в деяких випадках для досягнення ще більшої економії вартості фасаду купуються залишки або неходові позиції сланцевих плиток.
Підставою для монтажу сланцю на фасад служить суцільний настил з обрізної дошки з мінімальною товщиною 30 мм., шириною 120 - 150 мм. і довільною довжиною. Суцільна основа для укладання сланцю в динамічній формі, є обов'язковим і технічно необхідною умовою, так - як монтаж проводиться з сланцевих плиток різних по висоті форматів.
 


Укладання сланцю в динамічному форматі, мається на увазі довільний монтаж сланцевих плиток, наприклад, візьмемо формат 400 х 250 мм .. Цей формат плитки можна використовувати в двох варіантах:
- Перший: використовувати цілу плитку (400х250), 1/2 (400х125) і 1/3 (400х80)
- Другий: використовувати тільки два розміри з вище зазначених.


 
При монтажі динамічного фасаду зі сланцю, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

 


- Мінімальна довжина плитки не менше 125 мм.
- Мінімальний перехлест по висоті 40 - 50 мм.
- Стикувальний шов між плитками 3-5 мм.
- Мінімальна зміщення кожного ряду 50 мм.
- Використання стикувальної планки на швах
- Мінімальна ширина стикувальної планки 100 мм.
- Використання довговічного матеріалу на стику (алюміній, мідь, титан - цинк або EPDM)
- Кріплення сланцю проводити на саморізи або кляммера які не піддаються корозії
- Чим довше плитка, тим більше кріпильних елементів, середній крок кріплення кожні 100 мм.
- Використовувати диффузионную мембрану в якості вітрозахисту (при необхідності)



 
Багато замовників задають питання: чи можливо зробити монтаж сланцю без використання стикувальних вставок - відповідь можливо, але в цьому випадку необхідно використовувати цілі плитки, що неминуче призведе до перевитрати матеріалу, а відповідно і до подорожчання всього фасаду.
 


Динамічне укладання сланцю на фасаді будь-якої будівлі - розвиває творчі можливості і вона розроблена спеціально не лише для сучасної архітектури, а й для реконструкції старих будівель, щоб дати їм друге життя. Фасад будівлі з динамічної кладки, нагадує своїм зовнішнім виглядом багатошарову луску і прекрасно розкриває природну силу сланцю і заворожує своїм незвичайним виглядом.